Binlerce hasta ve hasta yakınından biri olarak internette hayatınızın bir döneminde ihtiyaç duyduğunuz sağlık web bilgisi aramışsınızdır. Ayrıca bu aramayı ise arama motorlarında binlerce sağlık web sitesi arasında yaptınız.
Ancak bildiğiniz üzere ulaştığınız sağlık bilgisine güvenme durumu ile ilgili sorun yaşıyorsunuz. Çünkü çoğu sağlık web sitesinin doğru sağlık bilgisi içermediğini gördünüz.
Bu yazımızda sizlere sağlık web sitelerinde sağlık bilgisi ararken dikkat etmeniz gereken tavsiyeler vereceğiz.
Devletin kurum ve kuruluşları tarafından hazırlanmış sağlık web siteleri sizin yararınıza hazırlanmıştır. Bu web sitelerde işinize yarayan pratik bilgiler bulabilirsiniz.
Doktorunuzu sağlık davranışlarınızdan haberdar edin. Yani internette hastalığınız ile ilgili bilgi arayacaksanız, bu durumu doktorunuza bildirin. Doktorunuzdan hastalığınız ile ilgili güvenilir sağlık web sitelerinin listesini isteyebilirsiniz.
Dengeli bilgi almak ve edindiğiniz bilginin doğruluğunu kontrol etmek amaçlı bir kaç sağlık web sitesini kullanın.
Herhangi bir sağlık web sitesini ziyaret ettiniz. Sonra yapmanız gereken ilk iş, sağlık bilgilerinin kimin yazdığına dikkat etmek olmalıdır. Çünkü bu bilgiyi vermeye yetkili olmayan, o alanda eğitim almamış bir kişinin bilgisi size zarar verebilir. Ayrıca sağlık içeriğini oluşturan kadar, oluşturulan sağlık içeriği için hangi kaynakların kullanıldığına da dikkat etmelisiniz.
İnternet ortamında kişisel verilerin güvenliği son zamanlarda büyük sorun oluşturmaktadır. Size sağlık bilgisi vermek amaçlı kurulmuş bir sağlık web sitesinin sizden hangi kişisel bilgileri talep ettiğine dikkat etmelisiniz. Talep edilen bilgi ile neler yapılabileceğini öğrenmeniz yararınıza olacaktır. Sağlık web sitesinin gizlilik politikasını kontrol edin.
Dünyada bir çok sağlık web sitesi kendi içeriğini ve yapısını akretidasyon kurumları tarafından akreditide etmektedir. Bu akredititasyon toplumun yararına olmaktadır. Bu arada HONcode ise dünyada en fazla sağlık web sitesini akreditasyon yapan bağımsız kuruluştur.
Sağlık alanında yanlış olduğunu düşündüğünüz sağlık içeriklerini Sağlık Bakanlığı’nın ilgili merkezlerine bildirin. Çünkü sizin gibi bilgi arayan kişilerin birlikte kollektif sağlık içeriği için bu tutum önemlidir.
Kanıtı olmadıkça mucizevi tedavi iddialarına veya sözlerine inanmayın.
Ülkemizde şuan internet ortamında ilaç satışı yasaktır. Sağlığınız için internetten aldığınız tüm ürünleri kullanmadan doktorunuza danışınız.